Fémdekor facebook csatorna

Rozsdamentes korlát tervezési segédlet

Milyen hibát ne kövessen el?

Az építkezés során a legtöbben ott rontják el, hogy már csak akkor keresik fel cégünket, amikor a házat kívülről beszigetelték, rosszabb esetben már a ház színezése is megtörtént. Tudni kell, hogy a kültéri korlátok rögzítési pontjai a szigetelés alá kerülnek közvetlenül a betonfödémbe-alapba vagy éppen a téglafalba. Ameddig nem konzultáltak velünk ne szigeteljék le a házat, vagy ha már leszigetelték a színezést függesszék fel.

Oldalfalra szerelt korlát tervezési segédlet

Milyen vastag szigetelést tudunk áthidalni?

100mm és 250mm közötti szigetelésekkel találkozunk a leggyakrabban, erre fel vagyunk készülve. Minél vastagabb a szigetelés annál erősebb oszlop tartó konzolokat kell készítenünk, hisz az erőkar is annál nagyobb. A stabilitás érdekében a tartókonzolok szerves részei a korlát oszlopnak, tehát külön nem felszerelhető. Ajánlatos nekünk az oszlopokat még a szigetelés felhelyezése előtt elkészíteni és felszerelni, majd a szigeteléssel a rozsdamentes oszloptalpakat körbefogni. Amennyiben a szigetelés már fent van, nekünk ki kell vágni azon pontokon ahova a korlát tartóoszlopai felkerülnek. Ezt utólag egyszerűen vissza lehet javítani, de ettől függetlenül nekünk és a szigetelést végző cégnek is plusz idővel jár.

Amit én hibának tartok:

Előfordul, hogy előre beépítenek korlátoszlop fogadókat, mielőtt konzultáltak volna velünk. A korlát típusától függ az oszlopok elhelyezésének sűrűsége. A mi korlátrendszereink kb. 1,2m-es oszlopközöket kívánnak meg, tehát ennél nagyobb nem ajánlott. Ez igaz az üveg és a rozsdamentes korlátra is egyaránt.

Amit még nagy hibának tartok, hogy rozsdamentes / üveg korlát felszerelését tervezik, de szénacélból építenek be fogadóelemeket a rozsdamentes korlátoszlopoknak. Ez egyrészt esztétikailag kiábrándító, másrészt szakszerűnek sem nevezném. A vas rozsdásodni fog, a rozsda "átkúszik" a rozsdamentes acél felületekre és azok is rozsdásodni fognak idővel. Arról nem is beszélve, hogy a rozsdás lé a falon milyen jól fog mutatni. Hallottam olyan hajmeresztő ötletet tervező "szakembertől", hogy - "Tegyünk közé gumit." Ezt nem is kommentálom. Azt javaslom, ha már költ rozsdamentes korlátra, akkor ne spórolja ki a rozsdamentes acél fogadókat se.

Járólapra szerelt korlát tervezési segédlet

Amennyiben azt szeretné, hogy a járólapra legyen rögzítve a korlát, abban az esetbe előre kell gondolkodnia ugyanis több probléma is felvetődhet. Tegyük fel hogy a rétegrend a következő (legtöbb esetben igaz): 200-300mm-es betonfödém, vízszigetelés, 50mm hőszigetelés, 50mm esztrik beton, kenhető szigetelés, ragasztó, járófelület.

1. Ha már minden készen van és az átázás veszélye fennáll (erkély):

Tudni kell, hogy mi nem fúrhatjuk át a födém feletti vízszigetelést, mivel onnantól kezdve nem garantálható, hogy nem fog átázni. Egyetlen megoldás van az 50mm-es esztrik betonba rögzítünk. Az 50mm kevés ahhoz, hogy feszítő dűbel (alapcsavart) rögzítsünk bele, mivel szétrobbantaná azt. A megoldás az injektálásos ragasztás, ami nem jár különösebb feszítő erővel. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az 50mm-es esztrik betonba 40mm-t lefúrunk és rozsdamentes acél menetes szárakat ragasztunk, amire majd a rozsdamentes korlátot rögzítjük. Ragasztás esetén a tömítés is sokkal jobb mint a dűbel esetében, mivel a betonragasztó kitölti a teret, valamint hozzátapad a betonhoz és a menetes szárhoz is egyaránt (kihangsúlyozom, hogy ez a ragasztó nem tömítő anyagként szolgál, hanem kötőelemként). A kiálló menetes szárakra akár 20 perc elteltével már teljes biztonsággal tudjuk szerelni a rozsdamentes korlátot. Ez a legjobb és legegyszerűbb módja a rozsdamentes korlát szerelésnek, viszont követelmény a min. 50mm-es esztrik beton megléte.

2. Ha még nincs elkészítve a szigetelést fedő betonréteg:

A helyszín felmérése közben megbeszéljük pontosan az oszlopok helyét. Ezen pontokra biztosítunk betonozható oszloptartó konzolokat, ami elősegíti nekünk majd a korlát felszerelését, valamint stabillá teszi a korlátot is. Ezzel a módszerrel szűrhetjük ki a legtöbb hibalehetőséget, de ez a legbonyolultabb módja a korlátfelszerelésnek, mivel több szakmának (kőműves, lakatos, burkoló) összehangoltan kell dolgoznia. A legnagyobb felelősség ebben az esetben a kőműves cégre hárul, mivel nekik kell a talpakat milliméter pontosan a betonba elhelyezni.  A feljebb leírtak követelménye, hogy az esztrik beton kiöntése előtt egyeztessen velünk.

Néhány ötlet a burkoláshoz:

Fel szokott merülni a kérdés, hogy ha mi felszereljük az oszlopokat, akkor a burkoló hogy tudja majd úgy lerakni a burkolatot, hogy azt ne keljen elvágnia. Elvágni akkor kell a burkolatot, ha a 42,4mm-es  rozsdamentes oszlop a járólap középső részére esik (nem a szélére). Ekkor el kellene vágni a burkolatot és két oldalról elhelyezni azt. Ekkor egy plusz fuga keletkezne, ami számomra nem lenne elfogadható (már ha én lennék a tulaj). A megoldás az, hogy az oszlopokat mi a burkolásig nem szerelvényezzük fel, tehát csak egy cső áll ki a járófelületből, ezért a járólap árfúrása (60mm) után könnyen felülről a csövön át ráhelyezhető a lap. Az oszlopok egy 100mm-es takarótányért kapnak, ezért nem kell a burkolónak milliméter pontosan kivágni a járólapot. Az imént leírt eljárás szintén bonyolult - költséges, ezért nem szokták alkalmazni, ez csak egy alternatíva a burkolásra.

Melyik a legjobb megoldás? Összegzés:

Amennyiben garantált a min. 50mm-es beton a járófelület alatt, akkor egyszerűbb-gyorsabb megoldás a ragasztás (1.). Nem kell alkalmazkodni egyik iparnak sem a másikhoz. A kőműves tud betonozni, a burkoló tud majd burkolni és mi sem függünk másoktól. Önnek is kedvezőbb mivel bármelyik másik eljárás többletköltséggel jár. Figyeljen oda arra, hogy biztosított legyen az 50mm beton a rozsdamentes korlát vonalában. Természetesen az nem baj ha az 50mm-t meghaladja a betonréteg, legalább 50mm-legyen, hogy stabilan biztonsággal tudjunk rögzíteni.

A padlófűtést hogyan alakítsuk ki?

Egy valamire való fűtés szerelőnek ezt el sem kell olvasnia, mivel tudni kell, amit most le fogok írni. Házon belüli kialakításról beszélünk természetesen, mivel kevesen engedhetik meg maguknak, hogy fűtik az nyitott udvarukat. Alapszabály hogy a padló széleitől 150mm távolságot el kell hagyni, tehát oda csövet vezetni tilos. Amennyiben oldalról szereljük fel a rozsdamentes korlát oszlopokat úgy 80-100mm-t fúrunk be a betonba, felülről rögzítés esetén szintén 80-100mm-t. Ezen a területen nem lehet sem elektromos vezeték sem pedig fűtéscső.

Rozsdamentes korlátaink
Kalkulátorok
Tudásanyag
Fémdekor Kft. Facebook csatorna

Az internet segítségével találtam meg a Fém-Dekor kft termékeit. A fotók alapján először bizalmatlan voltam, hogy valóban olyan minőségű terméket kapok majd, ami a képeken szerepelt, vagy egy másolt fotó csupán, ami szépen mutat a honlapon. Az elvégzett munka után nyugodtan mondhatom, hogy magas színvonalú, esztétikus, hibátlan kivitelezés készült el a megadott határidőn belül. Külön szeretném megdicsérni a munkát végző kollégákat, akik minden apró kérésünket figyelembe vették a korlát építésekor. Szívesen ajánlom a társaságot a környéken és az interneten is.

Jungvirthné Bús Erzsébet
Tatai Városgazda Kft
ügyvezető

Mindent időre, sőt, a határidő előtt elkészítettek, pontosan érkeztek, maximálisan meg voltam elégedve, kifogástalan munkát végeztek, és a két kivitelező szakember átlagon felüli maximális szolgálatkészséget tanúsított. Nagyon meg vagyok elégedve.

Köszönettel: Reszler Zsuzsa

Tisztelt Turóczi Ákos Úr!

Munkájukkal mind minőségi mind pedig szakmai szempontból rendkívül elégedettek vagyunk. Kollégáik a munka elvégzése során a legjobb, legszebb eredményre törekedtek. Maximálisan elégedettek vagyunk, csak ajánlani tudjuk Önöket.

Köszönjük!
Üdv.: Baloghék

Kedves Ákos!

Az elmúlt 1 évben az építkezésem során elég sok kivitelezővel/gyártóval dolgoztam együtt több területet lefedve. Elmondhatom, hogy a felmérés-tervezés-kivitelezés szakaszok egészben azt kaptam, amit a megrendeléskor egyeztettünk. Kis hazánkban elég ritka, hogy menet közben nem változik az ár, és hogy a megállapodott minőségben kapja meg az ember a kivitelezést és hogy a munka végeztével nincs vita. Önöknél azonban minden a 100%-os szinten mozgott, a szerelő csapat tényleg "csapatként" működik, nem marad utánuk kosz, sérülés vagy egyéb kár. A munka és az egész folyamat professzionális szinten zajlott.

Köszönettel, Somogyi Péter Pál
egy nagyon elégedett megrendelő

A kivitelezés szép és igényes, a felszerelésben rugalmasak voltak, teljesen meg vagyok elégedve a munkával. Amit szeretnék még kiemelni: rendkívül gyorsan elküldték az előzetes ajánlatot, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Önöket választottam. Csak javasolni tudom a céget mindenkinek.

Üdvözlettel,
Bodnár Gyula

Köszönjük szépen, nagyon meg vagyunk elégedve az elkészült munkával! Ön büszke ügyvezető lehet, hogy ilyen alkalmazottak dolgoznak a cégénél, nagyon-nagyon aranyosak voltak a fiúk!

Köszönettel:
Koncz Joli és Sebestyén Gábor

Rozsdamentes korlát | ©2010 Minden jog fenntartva