Hova ajánlom és hova nem?

Fabetétes, rozsdamentes korlátainkat házon belülre ajánlom olyan helyre, ahol a lépcső is fából készül, valamint több fából készült elem is díszíti a lakás belső terét. A fa, anyagából kifolyólag nem szereti a vizet és a napfényt, ezért házon kívülre semmiképen ne válaszd! Kültérre a legalkalmasabb a tiszta, 100%-ig rozsdamentes korlát.

Mi az, amit feltétlenül tudnod kell?

Mindig elmondom, ezért itt is kihangsúlyozom, hogy a faoszlopos (fabetétes) rozsdamentes korlát soha nem lesz olyan stabil, mint egy rozsdamentes oszloppal szerelt korlát. A fa, anyagából kifolyólag rugalmasabb, mint a rozsdamentes acél, ezért a korlátnak lesz valamennyi rugalmassága. Természetesen biztonsági szempontból épp úgy megfelel, mint rozsdamentes acél “testvére”, de mégsem olyan stabil. Sajnos némi stabilitást fel kell áldoznod, ha fabetétes oszlopokban gondolkodsz.

Bükk vagy tölgy?

Bükkfából és tölgyfából is készítünk rozsdamentes-fabetétes korlátot. Lényeges különbség a kettő között, hogy a tölgynek erősebb az erezete és keményebb, masszívabb (kevésbé rugózik), míg a bükknek lágyabb az erezete és puhább fa. Ha neked tetszik, hogy a fán erősen látszanak az erezetek, akkor a tölgyet kell választani, ellenkező esetben a bükköt. A két fatípus között árban némi különbség van (a tölgy a drágább), de nem számottevő.

Milyen kapaszkodókkal dolgozunk?

Mi főként 42mm-es kör keresztmetszetű tölgyfa, illetve bükkfa kapaszkodókkal dolgozunk, mert ár tekintetében ez a legkedvezőbb (standard) és méretét tekintve is megfelelő. Ettől eltérő formát, illetve méretet asztalos szakemberrel kell elkészíttetni és utólag a kiépített pontokra felrögzíteni.

Hogyan kezeljük és színezzük a fa oszlopokat és kapaszkodókat?

Mi csak és kizárólag minőségi (Pl.: MILESI) lazúrral, páccal dolgozunk, mert a legszebb hatást csak így lehet elérni, és nem utolsó sorban, dolgozni is nagyon jó egy minőségi festékkel. A kapaszkodót és az oszlopot is többszöri csiszolás után festjük csak le, majd a festés után újból átcsiszoljuk és festjük. A végső festékréteg után, amennyiben a technológia megkívánja, többször is lakkozzuk.